Truskawkowy zawrót głowy

Chociaż miną już okres królowania truskawek na targach i w warzywniakach to jeszcze można kupić późne odmiany. Truskawki nieodłącznie kojarzą mi się z kefirowymi koktajlami, które były przysmakiem w nadmorskich miejscowościach do których wyjeżdżałam na kolonie. Koktajl i mleko w tubie łączą się nierozerwalnie w moich wspomnieniach z morzem.
Teraz królują u nas ciasta z truskawkami. Jest ich dwa: tarta i biszkoptowe.

Przepis na tartę z truskawkami zaczerpnęłam z mojej ulubionej książki kucharskiej pt. "Doskonała kuchnia polska.", Marka Łebkowskiego, a przepis na biszkopt dostałam od mamy.

TARTA Z TRUSKAWKAMI W GALARETCE
180g mąki (około 1,5 szklanki)
120g masła
60g cukru pudru ( 4 łyżki)
1 żółtko
1 łyżka śmietany
3 łyżki dżemu truskawkowego
500g truskawek
1 opakowanie galaretki truskawkowej


Z mąki, masła, cukru pudru, żółtka i śmietany przygotowujemy i wypiekamy kruche ciasto.
Truskawki obieramy z szypułek i płuczemy, osuszamy i kroimy na połówki. Galaretkę rozpuszczamy w połowie wody niż jest na opakowaniu i studzimy.
Na wystudzonym cieście rozsmarowujemy dżem , układamy truskawki, zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki. Podajemy gdy galaretka zastygnie.

Moje pomysły:
1. zagniatam ciasto z 2 łyżkami cukru pudru, a pozostałe dwie dodaje do serka homogenizowanego waniliowego i ucieram na puszystą masę, Na wystudzone ciasto wysmarowane dżemem kładę serek i dopiero układam truskawki. Czasami zamiast serka waniliowego kładę krem "Karpatkę" lub serek mascarpone też utarty z cukrem pudrem.

BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI

5 jajek
2 szklanki mąki
kostka masła
szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka ucieramy z cukrem. Do kogla mogla dodajemy miękkie masło i ucieramy. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Osobno ubijamy pianę i delikatnie ( najlepiej łyżką drewnianą) łączymy z ciastem.
Tortownice wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto. Na wierzchu układamy umyte i osuszone truskawki pokrojone na połówki.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni. Kiedy po sprawdzeniu patyczek jest suchy wyjmujemy. Po ostygnięciu wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem.
Truskawki można zastąpić śliwkami lub jabłkami.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

"Opowieść ojca przez mongolskie stepy w poszukiwaniu cudu" - Rupert Isaacson

Twoje dziecko jest inteligentne.

"Maria i ja"